Veilige stad
In 2021 kopte de VRT nog met de titel: 'Vilvoordenaar voelt zich volgens stadsmonitor het meest onveilig’. Voor de PVDA is het een grondrecht dat inwoners zich veilig voelen in hun stad. Hierdoor zetten wij in op preventieve maatregelen om de veiligheid te garanderen in plaats van achter de feiten aan te hollen. Om het groeiende aantal misdrijven een halt toe te roepen, willen we ook verder investeren in meer wijkagenten die zowel preventief te werk kunnen gaan als direct kunnen ingrijpen.
Wat wij willen
Eén. Meer wijkagenten op het terrein
- We willen met de PVDA terug naar verschillende lokale commissariaten en wijkagenten, niet enkel één centraal gebouw op de Schaarbeeklei.
- We verkiezen politie die door onze stad patrouilleren zowel te voet als met de fiets. Wij vinden het essentieel dat de politie ten dienste staat van de gemeenschap.
- Met de PVDA willen we terug een verbinding tussen wijkagenten, gemeenschapswachten en parkwachters.
- Met de PVDA pleiten we voor een betere samenwerking met de federale politie om de georganiseerde misdaad van de drugscriminaliteit die aanwezig is in onze stad, keihard aan te pakken.
- Met een lokale werking kunnen agenten sneller ingrijpen bij problemen en preventief te werk gaan.
Meer achtergrondinformatie
Momenteel is er maar één centraal commissariaat aan de Schaarbeeklei. Wij willen met de PVDA opteren om terug te keren naar de lokale wijkbureaus. Hierdoor zal de politie op lokaal niveau meer ten dienste staan van de gemeenschap en weer een aanspreekpunt worden voor de bewoners.
Door wijkagenten verder te ondersteunen kunnen ze terug aanwezig zijn in hun wijken, kennen ze hun buurt beter, en zijn ze de oren en de ogen van het terrein. Zo worden problemen sneller opgespoord en kan men zaken voorkomen voor ze uit de hand lopen. Bewoners die hun wijkagenten kennen, zullen ook sneller met hen in gesprek gaan, wat de sociale controle verhoogt in de wijken en op drukke openbare plaatsen.
Momenteel staan enkele stadsgebouwen in parken te verloederen. Bijvoorbeeld in het Hazeweide park was er vroeger een parkwachter. Door terug te werken met parkwachters willen we de verloedering en de onveiligheid van onze parken tegengaan. Met de PVDA willen we terug een verbinding maken tussen wijkagenten, gemeenschapswachten en parkwachters. Dit zorgt voor een betere sociale cohesie van diverse wijken en een betere veiligheid binnen onze parken en wijken.
Drugscontroles zijn een belangrijk onderdeel van de drugsbestrijding. Verder willen we met de PVDA de georganiseerde drugscriminaliteit in onze stad een halt toe roepen. Hiervoor zijn uiteraard samenwerkingen nodig met de federale politie zodat we criminele organisaties in kaart kunnen brengen en deze dan ook oprollen.
Echter zijn dit geen preventieve maatregelen. Door een verhoging van de sociale controle in combinatie met wijkagenten kunnen we preventief te werk gaan en op lange termijn de drugsoverlast verlagen in onze stad. Hans Bonte zei in een interview van het Nieuwsblad dat jongeren in de illegaliteit geraken door de drugsproblematiek. Wij van de PVDA willen via lokale werkingen sneller ingrijpen zodat we jongeren efficiënter hulp kunnen aanbieden en ze uit de georganiseerde misdaad houden.
Twee. Goede openbare straatverlichting
- Een goede openbare verlichting, ook na middernacht, zorgt voor een beter veiligheidsgevoel.
- We willen de politieke besparingsmaatregelen om straatverlichting te doven na middernacht terugdraaien.
- Goed verlichte straten zorgen voor een vermindering van vandalisme en diefstallen. Tegelijkertijd is het een effectieve maatregel om het aantal verkeersongevallen te verlagen.
- Als energiebesparende maatregel maken we een omslag naar LED verlichting.
Meer achtergrondinformatie
Volgens de stadsmonitor zien we dat 17% van de Vilvoordenaars zich onveilig voelen in hun stad. In vergelijking met het gemiddelde van 7% over het hele Vlaamse gewest zien we dat onze stad nog werk aan de winkel heeft. Met PVDA volgen we het principe dat voorkomen beter is dan genezen, daarom zetten we in op preventieve maatregelen zoals straatverlichting.
De torenhoge energieprijzen zijn ondertussen al gedaald, het is momenteel een politieke besparingsmaatregel dat onze openbare straatverlichting uit blijft ‘s nachts. Dit terwijl de stad een belastingkorting geeft van 1 miljoen euro (lees ook programma eerlijke belastingen PVDA Vilvoorde) aan Engie. Met het overstappen naar een energiebesparende LED verlichting kan de Vilvoordenaar weer veilig rondstappen in zijn eigen stad.
Als het donker is kan straatverlichting een effectieve maatregel zijn om het veiligheidsgevoel in Vilvoorde te verbeteren. Verder zien we uit studies afgenomen in verschillende landen dat verkeersongevallen substantieel afnemen wanneer er goede openbare verlichting aanwezig is. Verder concluderen ze ook een vermindering in vandalisme, inbraken en diefstallen.